A SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR, AGRÁRMÉRNÖK SZAK

hallgatója, Szöllősiné Bende Réka 2012-ben megjelent szakdolgozatához 2011-ben nagyüzemi, intenzíven hízlalt baromfiállományban végzett kísérletben vizsgálta a HERBAMIX ENTERO® hatásait.

 

Szakdolgozatának témavezetői voltak:

1.) Dr. Kovács-Weber Mária, egyetemi tanársegéd, Állattenyésztés-tudományi Intézet; Állatnemesítési, Sertés-, Baromfi- és Hobbiállat-tenyésztési Tanszék

2.) Balláné Dr. Erdélyi Márta, egyetemi docens, Állattudományi Alapok Intézet;

 

Az egyetem tudományos vezetése az elkészült dolgozatot alkalmasnak találta hazai- és külföldi tudományos folyóiratokban való megjelenésre.

 

A kísérlet elvégzését motiváló okok:

A háziasított szárnyasoknak nevezett, baromfik a világ háziállat állományának a legnépesebb csoportját alkotják.

A világ baromfitartásában évek óta óriási mértékű fellendülés tapasztalható, így a baromfik egyedszáma rohamosan nő. Ebből adódóan a baromfifajok termékei egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ népességének élelmezésében.

Az intenzíven hizlalt baromfihús ma már világszerte közkedvelt élelmiszer, de igazi térhódítása csak akkor kezdődött, meg amikor a folyamatos termelési feltételek megteremtődtek. Az intenzíven hizlalt baromfi nagy genetikai képességet csak az igényeinek legmegfelelőbb takarmányozással lehet kibontakoztatni.

A nagyüzemi baromfihús termelés költségeinek 60-70%-a a takarmányköltség, tehát a cél az, hogy minél kevesebb takarmány elfogyasztásával minél több húst lehessen előállítani.

Régen az eredmények fokozására jó megoldásnak tűnt a mesterséges hozamfokozók (antibiotikumok) kis dózisú folyamatos adagolása. Ezen biológiai beavatkozásnak hosszabb távon súlyos káros hatásai voltak, mivel potenciálisan patogén baktériumokban nem kívánatos rezisztenciát okozhattak, ezzel veszélyeztetve az állat és humán gyógyászatban alkalmazott antibiotikumok hatékonyságát. Ennek következtében az antibiotikumok hozamfokozásra való felhasználását 2006. január 1.-től betiltották.

Napjainkban egyre inkább megnőtt az emberek egészséges táplálék iránti igénye.

Megnézik, hogy mit vásárolnak, honnan származik a termék és milyen körülmények között állították elő. Az életminőség javítása magába foglalja az állati termékek minőségére vonatkozó előírások egyre szigorodó betartását, az egészségre ártalmas anyagok kivonását az állati termék előállítás folyamatából és a természetes anyagokhoz, a természethez való visszatérést.

A vizsgálat célja

A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy a HERBAMIX ENTERO® kezelések miként befolyásolják a testtömeg-gyarapodás mértékét és az elhullás arányát.

A kísérletben vizsgálták továbbá, hogy a HERBAMIX ENTERO® hatására miként változnak a glutation redox-rendszer állapotát jelző egyes paraméterek (szabad-gyökökkel szembeni védelem), továbbá a hús minőségét meghatározó pH és szín, továbbá a vágás során meghatározható kihozatali mutatók.

Egy másik, kiegészítő kísérletben pedig megvizsgálták a húsminőség (a fogyasztók szempontjából figyelemre számító) egyéb paramétereit, mint a hűlési és sütési veszteséget, a porhanyósságot, illetve az ízletességet.

Az állatok takarmányozása a telepi gyakorlat szerint, a termeltető ajánlása szerinti összetételű, kereskedelmi forgalomban kapható teljes értékű keveréktakarmánnyal történt a vágóra szállításig.

A HERBAMIX ENTERO® -val kiegészített ivóvíz minden hét első három napján állt az állatok rendelkezésére a kísérlet 8 hete alatt.

A kísérletek eredményei a következők voltak:

1. Fokozza a testtömeg-gyarapodást. A kezelés 2 hónapja alatt, a heti testtömeg mérések során két alkalmat kivéve 6 alkalommal nagyobb átlagsúlyokat mértek a HERBAMIX ENTERO® -val itatott csoportban.

2. A vágóhídra szállításig (az elhullás) a kiesési % jóval kevesebb volt a HERBAMIX ENTERO® -val itatott csoportban (2,93%), mint a kontroll csoportban.

3. Az értékes húsrészek kihozatali %-a is jelentősen javult: az alsócomb, a felsőcomb és a mellfilé tekintetében összesen 2,66%-al lett jobb a HERBAMIX ENTERO® -val itatott csoportban (41,88%), mint a kontroll csoportban (39,22%).

4. Tovább vizsgálva a hasznos kihozatalt a mérések azt mutatták, hogy a HERBAMIX ENTERO® kezelésben részesült csoport nemcsak a főtermékek kihozatalában jeleskedett, hanem a teljes test kihozatali %-a – a további belsőségeket és egyéb termékeket beleszámítva – is. 81,56% a kontroll csoport 75,53%-ával szemben.

5. Mind a mell, mind a comb hús pH-ját megmérve a vágás utáni 45. percben és 24 óra elteltével elmondható, hogy a hús jellegét tekintve mindegyik érték a normál tartományban található, ami azt jelenti, hogy a HERBAMIX ENTERO® adagolása nem okozott szélsőséges kémhatást.

A comb és a mell hús színének mérései esetében a kapott eredményekből megállapítható, hogy a HERBAMIX ENTERO® kiegészítés nem okozott olyan mértékű vagy irányú elváltozást a hús színében, amely annak természetes jellegét veszélyeztette volna. Ezek alapján a HERBAMIX ENTERO® adagolása nem aggályos.

6. Az alkalmazott kiegészítések Salmonella ellenes hatásának vizsgálatát az utónevelési időszakban a bélsárból, a vágás alkalmával pedig a vakbéltartalomból, illetve a medalionból elvégzett vizsgálatokkal kívánták igazolni. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a HERBAMIX ENTERO® 2 hónapon keresztüli, heti 3 napon át tartó adagolása Salmonella-mentességet eredményezett a vizsgált minták tekintetében.

7. A vizsgálat célja volt felmérni, hogy a HERBAMIX ENTERO® kiegészítés miként befolyásolja az állatok antioxidáns státuszát (szabad gyökökkel szembeni védelmét), ezért a nevelés és a vágás során vett vérmintákból és a vágáskor nyert máj mintákból a glutation redox rendszer alábbi paramétereit mérték meg:

  • malondialdehid-tartalom – MDA,
  • redukált glutation tartalom – GSH,
  • glutation-peroxidáz aktivitás – GSHPx).

A vörösvérsejt-hemolizátum MDA-koncentrációja esetében lényegesnek ítélhető az a megfigyelés, hogy a HERBAMIX ENTERO® adagolása csökkentette a lipidperoxidációs folyamatok intenzitását, ezzel mutatva az antioxidáns védelem hatékony működését. Ezt alátámasztja még a glutation-peroxidáz aktivitás növekedése a HERBAMIX ENTERO® kiegészítésben részesült csoportnál.

A kezelések glutation redox rendszerre gyakorolt hatásuk felmérését követően a HERBAMIX ENTERO® kiegészítés alkalmazása ajánlható, amely feltehetően segíthet az oxidatív folyamatok intenzitásának csökkentésében.

Kiegészítő vizsgálatok eredményei a hús egyéb minőségi jellemzőiről:

8. A fagyasztott mellhúsból vett mintáknak a kiolvasztást, a sütést és a lehűlést követően egyaránt megmérték a tömegét és azt az eredményt kapták, hogy a HERBAMIX ENTERO®-val kezelt csoportból származó minták 2%-al kevesebb sütési és hűlési veszteséget szenvedtek el, mint a kezeletlen csoport egyedeiből származó minták.

9. A 72*C maghőmérsékletre grillezett húsmintákból TA.XT PLUS készülékkel lemért és Texture Exponent 32 számítógépes program segítségével kiszámított porhanyósság 20%-ot javult a HERBAMIX ENTERO®-val kezelt csoportból származó minták esetében, a kezeletlen csoport egyedeiből származó mintákhoz képest.

10. Az MSZ-08-0943-198 szabvány szerint történt organoleptikus vizsgálatban résztvevő személyek a HERBAMIX ENTERO®-val kezelt csoportból származó minták esetében intenzívebb íz hatást és enyhe fűszeres illatot fedeztek fel a kontroll csoport egyedeiből származó mintákhoz képest.

A kezelt egyedekből származó húsmintákat a hétköznapi felhasználásra kívánatosabbnak tartották.Oszd meg ha tetszett:

Facebooklinkedin